vrijdag 1 juli 2016

Een doel met een doel


Duurzaam bankieren doet de ASN Bank al sinds 1960. Maar in 2012 besloten we nieuwe stappen zetten om de verduurzaming van de samenleving te versnellen. Het was bijvoorbeeld overduidelijk dat de ontwikkelingen in de wereld op klimaatgebied te langzaam gaan. Dat stelde ons voor een uitdaging. Hoe konden we onze rol als aanjager van duurzaamheid uitbouwen? Daarvoor waren nieuwe instrumenten nodig, als nieuw onderdeel van het duurzaamheidsbeleid dat we al hanteerden.

Zo ontstond het idee om langetermijndoelen te formuleren voor de drie pijlers van ons duurzaamheidsbeleid: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. Deze doelen moesten voor een lange periode focus aanbrengen in wat we met ons duurzaamheidsbeleid willen bereiken. Na veel research, consultatie van experts en denkwerk kwamen we tot het eerste doel: we willen dat al onze beleggingen en financieringen in 2030 klimaatneutraal zijn. Was dat klimaatdoel haalbaar? Hoe moesten we het meten? Dat wisten we nog niet. Wel wisten we dat het voor het kli­maat – en dus voor ons als duurzame bank – noodzakelijk is die stap te zetten. Met behulp van externe specialisten ontwikkelden we daarom een methode om te meten hoe we ervoor staan wat betreft de CO2-uitstoot van onze beleggingen en financieringen.

Maar dit doel gaat verder dan onze eigen bijdrage aan het klimaat. We willen ook als voorbeeld dienen voor andere financiële instellingen. Want als alle financiële instellingen wereldwijd in 2030 met al hun investeringen klimaat­neutraal zijn, dan heb je al bijna een klimaatneutrale samenleving. Daarmee is ons langetermijndoel voor klimaat eigenlijk een doel in een doel. Onze concrete, gerichte aanpak trekt de aandacht van anderen en inspireert hen. En dat is precies wat we willen. De ASN Bank is inmiddels voor ruim 70% klimaatneutraal. Daar zijn we natuurlijk trots op. Maar onze impact is vele malen groter wanneer andere banken, pensioenfondsen en verzekeraars ons doel overnemen. Dat sluit aan bij onze missie: de samenleving verduurzamen. Als je deze missie serieus neemt, houd je je kennis niet vóór je, in je eigen voordeel, maar deel je hem zoveel mogelijk met anderen. Dat past ook bij de samenleving die wij voor ons zien. Zo verspreiden we de kennis en expertise over duurzaamheid over veel meer financiële instellingen. We vinden het belangrijk dat al te doen in een heel vroeg stadium, als er nog allerlei onzekerheden zijn.

Het delen van kennis heeft geleid tot de oprichting van PCAF, Platform Carbon Accounting Financials. De aangesloten financiële instellingen ontwikkelen samen methoden om de klimaatimpact van hun beleggingen en financieringen te meten. Wij zijn blij dat ACTIAM, de AIF-beheerder van de ASN Beleggingsfondsen, een van de deelnemers is. Voor ons bewijst dit dat de kennisdeling die wij voorstaan, leidt tot resultaten in plaats van concurrentie op het gebied van duurzaamheid. Een van de belangrijkste resultaten tot nu toe is dat onze aandeelhouder, SNS Bank N.V., onze klimaat­neutraaldoelstelling heeft overgenomen. Er is nog een lange weg te gaan. Maar nu de vierde bank van Nederland deze stap gezet heeft, zou het best eens snel kunnen gaan.
Meer info: www.asnbank.nl/klimaatneutraal
Deze blog is ook verschenen in kwartaalrapportage Actiam Q2-2016