zaterdag 1 maart 2014

Risico's mijden met duurzaam beleggen

Het uitgangspunt van reguliere financiële instellingen bij duurzaamheid is het vermijden van risico's. Dat past bij hun werkwijze en de taal die ze hanteren. De redenering is hierbij dat rekening houden met zaken als klimaat en mensenrechten verstandig is om risico's te beperken. Vanuit deze gedachtengang is investeren in steenkool risicovol want overheden gaan wellicht plafonds stellen aan de uitstoot van broeikasgassen. Bedrijven met slechte werknemersrechten lopen risico omdat zij grotere kans lopen op stakingen. Voedingsbedrijven lopen risico omdat de aanvoer van grondstoffen kan gaan stagneren.
Vrij normaal om daarmee rekening te houden, zou je denken maar toch is dat zeker niet het geval. Een voorbeeld van géén rekening houden met risico's is The Carbon Bubble: financiële instellingen tonen weinig animo om investeringen in fossiele energiebedrijven te mijden terwijl daarvoor toch echt àlle reden is.
De vraag is hoe deze financiële instellingen gaan handelen als duurzaamheidsproblemen voor hen géén risico's opleveren. Als de problemen van klimaatverandering geen gevolgen hebben voor het afbetalen van kredieten. Als het gebrek aan voedsel in Afrika geen invloed heeft op de beurskoersen in Europa. Of als het weren van vakbonden geen risico maar juist een aanbeveling is voor beleggers*. Kortom: de risicobenadering draagt alleen bij aan duurzaamheid als het (financiële) risico ook daadwerkelijk bij de investeerder neerslaat. Tot nu toe is daarvan echter helaas nauwelijks sprake...

*WholeFoods annual report 2012Unions may attempt to organize our team members, which could harm our business.
All of our team members are non-union, and we consider our team member relations to be very strong. From time to time, however, unions have attempted to organize all or part of our team member base at certain stores and non-retail facilities. Responding to such organization attempts is distracting to management and team members and may have a negative financial impact on a store, facility or the Company as a whole.